Stel je voor, je wordt ’s morgens gewekt door vrolijk fluitende vogels en de zon die door de ramen naar binnen schijnt. Je neemt een douche, wetend dat het water door diezelfde zon is opgewarmd. De temperatuur in de kamer is aangenaam. In de winter heb je veel profijt gehad van de stralingswarmte van de warmtewand in de woonkamer. In de zomer houdt het vegetatiedak de gehele woning heerlijk koel. Bovendien zorgt het dak voor een goede geluidsisolatie. Geluid dat er nauwelijks is in deze autovrije wijk. Op weg naar je werk loop je door de rustige wijk, die je zelf hebt helpen vormgeven. Vanavond kun je hier weer heerlijk van de rust en de ruimte genieten.
De initiatiefnemers van De Buitenkans hadden in 1998 dit beeld voor ogen. Ze wilden ecologisch bouwen in Almere. Begin 2000 werd een eerste planvisie opgesteld, met de stedenbouwkundige, architectonische en technische uitgangspunten voor de bouw. Oktober 2001 werd vereniging De Buitenkans opgericht, als vereniging van particuliere opdrachtgevers. Alle leden gaven de architect en later de aannemer opdracht hun huis te ontwerpen en te bouwen. In 2002 zijn architecten met kennis van ecologisch bouwen gekozen: Renz Pijnenborgh van bureau Archi Service, Peter van der Cammen van ORTA Nova Architectuur, en Frans van der Werf / Jaap van der Laan.
Voor het vormgeven van het wijkplan hebben we landschapsarchitect Hyco Verhagen ingeschakeld. Het landschapsontwerp is groen, parkachtig en autovrij. De grote vijver in het midden van de wijk zorgt voor een levendige natuur en dient tevens als berging van het hemelwater.
In de zomer van 2002 waren zowel het kavelplan als het wijkplan klaar en door de leden goedgekeurd. Er moest nog veel gedetailleerd en uitgewerkt worden, maar in hoofdlijnen stond onze wijk op papier.
Nadat er nog een aantal hindernissen waren overwonnen, werd in 2005 de eerste paal geslagen.
In 2006 trokken de eerste bewoners in hun huizen. In 2007 waren de 48 huizen uit de eerste fase opgeleverd en de zeven kavels in individueel opdrachtgeverschap (de 2e fase) verkocht.
Toen de allereerste ideeën over onze wijk vorm kregen, maakte het buurthuis daar al deel van uit. We wilden iets gemeenschappelijks, een plek om samen te komen, voor activiteiten, ook voor mensen van buiten de wijk. Samen met architect Peter van der Cammen tekenden de leden schetsontwerpen. Het huidige buurthuis was het ‘winnende’ ontwerp. Het enige verschil met het ontwerp van toen is dat de muren niet zoals oorspronkelijk de bedoeling was met strobalen zijn opgevuld. Het fundament voor het buurthuis werd met de start van de bouw in mei 2005 gestort. Het heeft nog wat jaren geduurd, maar in 2012 ging aannemer Varne aan het werk en nadat ook veel buurtbewoners de handen uit de mouwen hadden gestoken werd het buurthuis op 17 november 2013 feestelijk geopend.
Het slaan van de eerste paal door de wethouder en de bouw van de eerste huizen.