Uitleg over de huizen

Houtskeletbouw

De huizen zijn in houtskeletbouw uitgevoerd. Dit houdt in dat het skelet ofwel het frame geheel van hout is opgebouwd. Het ontwerp van de architect is speciaal hierop afgestemd en vervolgens op stevigheid doorgerekend door de constructeur. Voor de meeste huizen zijn de (tussen)wanden, verdiepingsvloeren en dak in de fabriek getimmerd en op de bouwplaats met behulp van een kraan in elkaar gezet. Dit heeft het voordeel dat op de bouwplaats de bouwtijd heel kort kan zijn.

gevelelementen uit de fabriek

Gevelafwerking

De gevelafwerking is op de benedenverdieping meestal stucwerk terwijl de bovenverdieping meestal is afgetimmerd met rabatdelen. De rabatdelen zijn van larikshout dat op de timmerfabriek is aangebracht. De stuclaag is ter plaatse aangebracht op de wanden die in de fabriek hiervoor zijn voorbereid. Alle wanden zijn damp-open, dit zorgt ervoor dat bij een kleine lekkage het vocht er ook weer uit kan en het hout ter plekke niet gaat rotten.
Belangrijk is ook de mate van isolatie in de gevel. Standaard bij houtskelet wordt het frame gevuld met isolatie. Bij deze wanden is pavatex gebruikt om nog een extra isolatieschil te maken waarmee ook het skelet zelf wordt geïsoleerd. Vanwege deze top isolatie kan zonder warmteverlies ook van de buitenmuur een warmtewand worden gemaakt. 

Om de eenheid in de wijk te bewaren hebben de architecten een Scandinavisch kleurenpalet uitgezocht en aan de leden voorgelegd. Hieruit heeft elk blokje zijn keuze gemaakt. Als verbindend element is ervoor gekozen om alle dakranden dezelfde kleur te geven.

Sedum

Er bestaan diverse typen vegetatiedaken: grasdaken, kruidendaken en sedumdaken. De Buitenkans heeft gekozen voor sedum. Sedum is een vetplantje dat bestand is tegen extreme omstandigheden zoals warmte en droogte. Een sedumdak hoef je daarom nooit water te geven. Een van de belangrijkste voordelen van een sedumdak is dat een deel van het regenwater wordt opgenomen door de begroeiing. Hierdoor komt er minder regenwater tegelijk van het dak af dan bij een pannendak. Dit helpt om wateroverlast bij zware regenval te voorkomen. Een sedumdak vertoont in de diverse jaargetijden verschillende kleurschakeringen wat een levendig beeld geeft. Door de opbouw van het dakpakket werkt een sedumdak geluiddempend voor buitengeluiden. Ook isoleert het dak heel goed en prettig omdat onder het sedum een dikke laag pirschuimplaten is aangebracht.

Sedum doet het dak leven.

Wandverwarming

De huizen hebben op de begane grond wand en vloerverwarming. Een warmtewand is eigenlijk vloerverwarming aan de muur. Via kunststofbuizen stroomt het warme water van ongeveer 30 graden door de vloer en door de wanden. Dit geeft het gevoel van een zacht zonnetje op een winterdag. Stralingswarmte is anders dan verwarmen met radiatoren waarbij de warme lucht veel meer gaat circuleren. Deze manier van verwarmen zorgt dat de thermostaat één of twee graden lager kan staan voor dezelfde gevoelstemperatuur. Op de bovenverdiepingen is veelal gebruik gemaakt van lage temperatuur radiatoren terwijl juist in de betegelde badkamer weer vloerverwarming is toegepast. 

Leemstuc

Veel bewoners hebben ervoor gekozen de wanden af te werken met leemstuc en/of leemfinish. Leem is een natuurlijk materiaal dat bekend staat om zijn vermogen om vocht op te nemen en weer langzaam af te geven. Hierdoor wordt het klimaat in huis aangenamer, wordt schimmelvorming voorkomen en blijft de gevel optimaal damp-open.

Zonneboiler

Op de huizen zijn op de zuidkant van de daken zonnecollectors geïnstalleerd. Hierin wordt door de zon water verwarmd waarmee in huis een boiler wordt opgewarmd. Dit warme water wordt in eerste instantie gebruikt voor bad en douche maar bij overcapaciteit wordt ook het huis hiermee verwarmd. Is er onvoldoende zonkracht dan wordt de boiler met de gasketel op temperatuur gehouden.