De Wijk en de Huizen



Inhoudsopgave

Houtskeletbouw

De huizen zijn in houtskeletbouw uitgevoerd. Dit houdt in dat van elk muurvlak een houtskelet is gemaakt, op basis van de tekeningen van de architect. Deze zijn geïsoleerd en compleet met de houten buitenafwerking naar de bouwplaats vervoerd, waar ze met een kraan in elkaar zijn gezet. Houtskeletbouw ging behoorlijk snel, in een week tijd stond er weer een blokje huizen.

Element van bovenverdieping nr 41 zweeft in de lucht

Gevelafwerking

De gevelafwerking bestaat uit twee delen. Voor de bovenverdieping is gekozen voor lariks. Dit is afkomstig van landgoed de Twickel. Het hout wordt al in de timmerfabriek aangebracht. De bendenverdieping wordt afgewerkt met een pleisterlaag.

kleuren nr 4 tm 6
Element van bovenverdieping nr 41 zweeft in de lucht

Om de eenheid in de wijk te bewaren hebben de architecten een Scandinavisch kleurenpalet uitgezocht en aan de leden voorgelegd. Hieruit heeft elk blokje zijn keuze gemaakt. Als verbindend element is ervoor gekozen om alle dakranden dezelfde kleur te geven.

Het houtwerk is behandeld met een witte onderlaag (farfoil) van Uula. Deze is vervolgens afgewerkt met een olielazuur (een soort beits) ook van Uula. Dit zijn beide natuurverven. Zie de website van Uula natuurverven voor een pagina over de verfsoorten die bij De Buitenkans gebruikt zijn.

Sedum

Er bestaan diverse typen vegetatiedaken: grasdaken, kruidendaken en sedumdaken. De Buitenkans heeft gekozen voor sedum. Sedum is een vetplantje wat bestand is tegen extreme omstandigheden zoals warmte en droogte. Sedumdaken hebben diverse kEr bestaan diverse typen vegetatiedaken: grasdaken, kruidendaken en sedumdaken. De Buitenkans heeft gekozen voor sedum. Sedum is een vetplantje wat bestand is tegen extreme omstandigheden zoals warmte en droogte. Sedumdaken hebben diverse kwaliteiten. Een van de belangrijkste is dat een deel van het regenwater wordt opgenomen door de begroeiing op het dak. Hierdoor komt er minder regenwater van het dak af dan bij een pannendak. Dit helpt om overbelasting van het riool bij zware regenval te voorkomen. Een sedumdak vertoont in de diverse jaargetijden verschillende kleurschakeringen wat een levendig beeld geeft. Door de opbouw van het dakpakket werkt een sedumdak geluiddempend ten opzichte van buitengeluiden. Ook isoleert het dak heel goed en prettig; in de zomer blijft de bovenverdieping koel. De Buitenkans heeft meegewerkt aan een artikel in Milieudefensie Magazine over vegetatiedaken. Je kunt het artikel als PDF bestand hier downloaden (tip!).

Wandverwarming

De huizen hebben op de begane grond wandverwarming. Een warmtewand is eigenlijk vloerverwarming aan de muur. Door een flexibele buis stroomt water. Hierdoor wordt de stuclaag verwarmd, die daardoor warmte uitstraalt. Dit geeft een gevoel van een zacht zonnetje op een winterdag of een goed brandende houtkachel! Deze stralingswarmte is anders dan verwarmen met radiatoren waarbij je verwarmt door luchtcirculatie. Op de bovenverdiepingen is veelal gebruik gemaakt van lage temperatuur radiatoren. In de badkamers ligt vloerverwarming.

De nog niet afgestuukte warmteslangen

Leemstuc

Veel bewoners hebben ervoor gekozen om de wanden af te werken met leemstuc en/of leemfinish. Leem is een natuurlijk materiaal wat bekend staat om zijn vermogen om vocht en warmte te reguleren. Hierdoor wordt het klimaat in huis constanter en aangenamer. Vooral toegepast op de warmtewanden geeft het aldaar een grotere warmtecapaciteit. 

Zonneboiler

Op de huizen zijn op de zuidkant van de daken zonneboilers geïnstalleerd. Hierin wordt water verwarmd door de zon. Dit is hetzelfde principe als een zwarte tuinslang in de zon. Het water uit de zonneboiler zorgt voor voorverwarming van het water in de cv-ketel. Hierdoor hoeven we minder te stoken. Het water in de cv-ketel wordt verder verwarmd tot 60 graden. Ook de vaatwasser en de wasmachine kunnen op het warmwater worden aangesloten (hotfill).

Lava

Voor de paden is gekozen voor lavasteen met een rand van klinkers ernaast. De lava is een zogenaamde halfverharding. Het bestaat uit poreuze brokjes gesteente. Doordat het oppervlak geen gesloten geheel vormt en de brokjes poreus zijn kan regenwater goed wegzakken. Tot nu toe zijn de ervaringen goed. Bij behoorlijke regenval staan er geen plassen op de paden. De rand van klinkers is bedoeld als fietspad en als voorziening voor kinderwagens, rollators etc.

Vijver

De vijver heeft meerdere functies binnen onze wijk. Als eerste ontstaat hierdoor een open ruimte waardoor de wijk een heel ruim gevoel geeft. Daarnaast is het een goede mogelijkheid voor gevarieerde beplanting en dierenleven. Niet onbelangrijk is ook de functie als waterberging. In plaats van regenwater op het riool te lozen wordt dit naar de vijver geleid. En verder vinden de kinderen het een heerlijke plaats om te spelen, zowel ’s zomers als in de winter.